fredag 15 februari 2008

Vincenzo Natali - Kanadas bästa regissör




Vincenzo Natali (IMDB)
En av mina favoritregissörer är kanadensaren Vincenzo Natali, tyvärr har han inte hunnit med så mycket ännu men han är fortfarande hyffsat ung (Född 1969 i Detroit, MI).
Han var ganska anonym tills 1997 då "The Cube" släpptes som nästan direkt blev kultförklarad och väldigt omdiskuterad.
Efter det har han hunnit med ett par långfilmer till, som dock inte fått den uppmärksamhet hans genombrottsfilm fick.
Det finns inte så mycket information om Natali mer än ett par intervjuer och lite småplock här och var så jag hoppar över någon form av biografi och går direkt in på filmerna istället, det är ändå det som är det viktigaste även om det alltid är roligare att vet lite mer om regissören innan man ser hans verk.
Jag berättar lite snabbt om hans två senaste filmer och avslutar med en ett längre inlägg om "The Cube" som utan tvekan är hans bästa och mest kritikerrosade film.

Cypher (IMDB)
Jeremy Northam spelar Morgan som hamnar som spion i en värld av företagsespionage och tillslut blir så insyltad att han inte längre vet vem han spionerar för.
Riktigt bra film om spionage, hjärntvättningar, mystik och allt vad det innebär.
Lagom "smart" film utan att spåra ur men det gäller att hänga med i svängarna. Som vanligt i hans filmer väldigt bra skådespelare utan någon större budget.
Även Lucy Lui gör ett otippat inhopp i filmen. Hette "Brainstorm" i en del länder i Europa för övrigt om ni tänker leta rätt på den.

Nothing (IMDB)
David Hewlett (Som Vincenzo verkar vägra göra film utan) och Andrew Miller spelar två ganska misslyckade människor som tills nu bott i ett hus som sluppit rivning, dom bor alldeles instängda i ett huset och utstängda från resten staden mitt mellan två stora vägar. Tyvärr kommer dagen då deras hus ändå måste rivas och rivningsmaskinerna står redo utanför. Mitt i all kaos så gömmer dom sig och försöker önska bort världen, önska bort allt oljud och helt plötsligt tystnar maskinerna. Dom går ut ur dörren och ser att dom befinner sig i... Intet.
Filmen utspelar sig helt enkelt i intet där dom kan göra precis vad dom vill och slippa allt ansvar och all ångest dom fick av verkligheten. Filmen påminner lite om en teaterföreställning och det märks att skådespelarna känner sig hemma under dom premisserna.
Väldigt originell och underhållande film.

The Cube (IMDB)
Här har vi som sagt Vincenzo´s genombrottsfilm som har fått en helt otrolig kultstatus både på internet och bland diverse grupperingar i den riktiga världen.
Filmen handlar om en samling människor som alla vaknar upp i ett helt fyrkantigt rum (inte samma rum dock) och har ingen aning om hur de hamnat där. Efter ett tag så lyckas alla personer samla ihop sig och göra ett försök till att lösa gåtan med kuben och ta sig ut tillsammans men det är inte särskilt lätt. Nästan alla rum består av olika fällor som dom på något sätt måste kunna överlista, vidare står det siffror på alla dörrar (En dörr på varje sida av kuberna) och eftersom samtliga personer har väldigt olika karaktärer så blir det inte lätt att lösa det tillsammans. Väldigt imponerande skådespelarinsatser, sjukt bra filmat med tanke på den väldigt låga budgeten och återigen väldigt nyskapande. Det märks verkligen att filmen är genomtänkt, alla karaktärer är döpta efter olika fängelsen som också påverkar deras sätt att vara (Exempelvis "Rennes" i filmen är något av en "mentor" precis som fängelset i Rennes sägs vara inom fängelsevärlden pga. deras framsteg i fängelsepolitiken eller vad man nu skall kalla det, "Quentin" är rätt hård osv), talen på dörrarna är smarta och det finns flera nivåer av djup i filmen beroende på vem som ser den och HUR man ser den. Och den fungerar alldeles utmärkt som en helt vanlig sci-fi/skräck.
Filmen lämnar mycket till fantasin och man kommer lätt in i den och försöker mentalt att hjälpa karaktärerna att ta sig ut.
Blanda INTE ihop denna med de uppföljare som finns för dom har inte Natali varit inblandad i alls förutom en "Special Thanks" i eftertexterna.