onsdag 6 februari 2008

Kevin Smith - Love or hate

Kevin Smith
Denna regissören är det en hel del folk som tyvärr missar, han är kultförklarad av många men har självklart även grupper av folk som verkligen inte tycker om hans "stil". Lite älska eller hata kan man väl säga om Herr Smith. Han har regisserat en del filmer för TV som jag hoppar över, annars är denna lista komplett (och i kronologisk ordning, äldst till nyast).Det som många gillar i filmerna är de återkommande karaktärerna och kommentarerna som går som en röd tråd genom alla filmer, mycket "internskämt" från film till film så det lönar sig att se filmerna i ordning. Jay And Silent Bob som alltid är med i filmerna spelas av två dårar varav Smith är en av dem (Silent Bob).

Clerks. (1994)
En lågbudgetrulle om en närbutik i USA, om folket som jobbar där och deras liv. Ruskigt mycket roliga dialoger och kommentarer som folk älskar att citera. Fångar verkligen det vardagliga livet men är ändå hysteriskt rolig.Vad jag läst så fick han denna filmen visad på en filmfestival och lyckades få Miramax-VDn att komma på en av visningarna, han blev dock inte så imponerad och gick efter 15 min. Sedan tjatade dom till sig ett nytt försök och andra gången såg han hela filmen och blev desto mer imponerad och släppte filmen via Miramax. Kan man kanske tänka på när man ser filmen, vänta tills ni kommer in i den. Inget för actionfantasten direkt.

Mallrats (1995)
Handlar om ett gäng ungdomars liv som för det mesta utspelar sig på ett köpcentra. Lite mer olika miljöer än "Clerks" men ändå samma dialog och personlighet i filmen. Inriktar sig även lite mer på kärleksproblem än den förra filmen.

Chasing Amy (1997)
Här spelar Ben Affleck (Tro mig, Affleck kanske inte är världens bästa skådis men i Kevin Smith´s filmer så passar han som handen i handsken) en serieförfattare som blir kär i en tjej som han senare får veta är lagd åt andra hållet. Rör runt i ämnet kärlek ännu mer än tidigare filmer utan att tappa den sjuka humorn och sjyssta dialogerna.

Dogma (1999)
En liten avstickare, dock fortfarande med samma humor och dialog, där Matt Damon och Ben Affleck spelar två änglar mitt i ett krig mellan himlen och helvetet. Här fokuseras det ännu mer på dialog och Smith blev även uppmärksammad pga hans beröring av det känsliga ämnet religion. Bland det bästa i filmen är Smiths tolkning av gud spelad av en väldigt känd artist, se filmen och njut.

Jay and Silent Bob Strike Back (2001)
Även fast det bara var två år efter "Dogma" så känns denna filmen lite som en "comeback" och den är väl i stort sett gjord bara för Smith-fans som sett de tidigare filmerna även om folk med sjuk humor även kan uppskatta denna som "fristående". Här satsas det bara på sjuk humor och han gör det hur bra som helst. Det känns verkligen att det är ett stort kompisgäng som haft overkligt roligt under inspelningen. Filmens huvudkaraktärer är denna gången just Jay och Silent Bob som alltid varit med innan men inte haft så betydande roller i de tidigare filmerna. Han tar även in en hel arsenal av komikervänner och gamla skådisar (Mark Hamill spelar "cock-knocker" och princessan Leia spelar här en nunna som genom ett missförstånd nästan råkar ut för något väldigt okristet).

Jersey Girl (2004)
Detta är VERKLIGEN en avstickare men jag kan verkligen inte tycka illa om filmen även om jag känner att jag borde göra det. Jag menar, en kärleksfilm med Ben Affleck, Jennifer Lopez och Liv Tyler? Vem i hela världen göra en BRA film med det receptet?
Kevin Smith.
Ben Affleck spelar en framgångsrik kille i medelåldern som förlorar sin fru (Lopez) vid födseln av sin dotter och får kämpa vidare själv med sin dotter och förlusten av sin fru i ryggsäcken. Man får följa honom under en lång tid då han går från ett riktigt svin till far tills han träffar en ny tjej (Tyler) och börjar skärpa till sig. Väldigt mysig film som alla kan uppskatta om man inte är för tuff för att titta på kärleksfilmer.

Clerks II (2006)
Vad skall man säga, denna spinner vidare på "Clerks" och har samma stil och humor som "Jay And..."Denna kan jag förstå att folk som inte uppskattar Smith´s tidigare verk verkligen hatar, väldigt pubertal och låg humor men ändå, ser man igenom det (det behöver ju inte jag personligen eftersom jag tycker det är hur kul som helst med den sorterns humor sålänge den kommer från rätt personer) så finns det trots allt ett djup i filmen. Kevin Smith är ett geni på det sättet. Han kan göra lite hur han vill och göra filmer till en relativt smal publik. Det märks verkligen att han kör sin grej och bryr sig mindre om vad den stora massan gillar (även om "Jersey Girl" verkligen var mainstream).
Så, missa inte hans filmer! Börja från början och titta på alla.
Vill ni läsa mer om Smith så kan ni kika på:
IMDB: http://www.imdb.com/name/nm0003620/
Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Smith
Silent Bob Speaks (Som även ligger som RSS-feed till höger på sidan): http://silentbobspeaks.com/
ViewAskew: http://www.viewaskew.com/

För er som vill se intervjuer och liknande så finns det massvis på youtube, här har vi ett småroligt klipp från en föreläsning.

Inga kommentarer: