onsdag 27 januari 2010

Reboot, remake, prequel?


Nu på senare tiden så har det pratats mycket om "reboots" och jag tänkte förklara skillnaden mellan just reboot, remake och prequel.

Remake känner nog de flesta till, det är helt enkelt en omgjord version av en tidigare film. Och då har man kvar själva "grunden" och "känslan" i filmen, men oftast med nya skådisar (även om cameos är vanliga i remakes) och nytt crew bakom filmen. Det handlar inte bara om att göra remakes på gamla filmer som ex. "The Texas Chainsaw Massacre 1974 / 2003" utan på senare tid även remakes på filmer som bara är ett par år gamla men gjorda någon annanstans än i US. Två exempel där är "Vanilla Sky 2001 / Abre Los Ojos 1997" och "REC 2007 / Quarantine 2008". Väldigt sällan skådisar, producenter, regissörer osv medverkar både i originalet och remaken men det finns undantag som ex. Penelope Cruz i "Vanilla Sky" som också var med i originalfilmen "Abre Los Ojos" (Open Your Eyes)

Prequel är, i motsats till sequel (uppföljare) en film som utspelar sig innan originalet fast då är gjord i efterhand. Ett bra exempel på en känd prequel är "The Good, The Bad And The Ugly" som utspelar sig före filmerna "A Fistful Of Dollars" och "For A Few Dollars More" vilket många kanske inte tänkt på innan.

Reboot, som jag tycker har blivit ett väldigt poplulärt ord den senaste tiden, är något som kommer mer och mer verkar det som. Det handlar nog mest om att göra om de filmer som filmbolagen inte känner skulle fixa en ren remake. Det måste ju tjänas pengar!
Reboot är alltså när du tar en originalfilm och skiter fullständigt i känslan och storyn för att göra om filmen helt och kanske bara formar en helt ny värld och story runt huvudkaraktären. Detta kan ju i vissa fall bli riktigt bra men tyvärr så känns det lite desperat.
Exempel på en bra reboot (och en bra originalfilm) är "Batman" och "Batman Begins".
Sedan är det flera på gång som ex. Superman (igen?), Highlander, RoboCop mfl.

Kan också nämna "midquel" och "interquel" lite snabbt, det är inget som används särskilt ofta.
Midquel är en film som utspelar sig samtidigt som originalfilmen fast ex. i ett annat land med andra karatärer och interquel är en film som utspelar sig mellan två tidigare filmer.
Disney har lyckats göra både lite midquels och interquels, annars är det hyffsat ovanligt.

Inga kommentarer: